Veckans recept v.21

(För att se recepten för tidigare vecka, skrolla längre ner)

Basvaror är bra att ha hemma! Så som smör, rapsolja, kryddor osv.
Alla recept är beräknade för fyra personer.
(Har du beställt för två personer, halvera recepten när du lagar)

HAMBURGARE PÅ LOKALT NÖTKÖTT MED ÄLGSALAMI, LINGONAIOLI & UGNSROSTAD POTATIS.

I kassen:
* Nötfärs 600gr - På Jämtländskt Naturbeteskött
* Potatis 600gr - KRAV
* Lingonaioli - Lilla Saluhallen
* Skivad Storsjöost - Arla
* Älgsalami - Hedmans Charketuri
* Burgarbröd - Jazzköket


Att ha hemma/handla:
* Sallad eller andra grönsaker att ha på burgaren.

Sätt ugnen på 225 grader.

  1. Bita potatisen och sätt in i ugn, krydda som du önskar och rosta med lite rapsolja i ca 40 minuter.

  2. Klappa färsen till fyra stycken biffar.

  3. Värm upp en stekpanna till medelhög värme, strö flingsalt och svartpeppar över biffarna och stek.

  4. Bita upp bröden och stoppa in i ugnen i ett par minuter

  5. När burgarna nästa är färdigstekta, lägg dem i en ugnsfast form, lägg på ost och älgsalami och sätt in i ugn någon minut så att osten smälter.


Servera med den rostade potatisen, bygg ihop din burgare!

PANERAD LÅNGA MED DILLSÅS OCH POTATIS

I kassen:
* Potatis 800gr - KRAV
* Långa 600gr - ASC
* Ströbröd - EKO
* Citron - EKO
* Dillsås - Lilla Saluhallen

Att ha hemma/handla:
3 ägg, 1dl vetemjöl, smör att steka i, ärtor/haricot verts/bönor om så önskas.

  1. Skala och koka potatis, ca 25 minuter.

  2. Ta fram tre skålar, häll mjöl i en, vispa upp ägg i den andra och häll ströbröd i den tredje. Ha i en tesked salt i mjölet och rör om.

  3. Vänd fisken först i mjölet, sedan i ägg och sist i ströbröd. Stek sedan i rikligt med smör i en medelvarm panna i 1-2 minuter per sida, tills de fått fin färg.

  4. Bita upp citron och koka eventuella ärtor/haricot verts/bönor lätt i saltat vatten.

Servera med en hälsosam klick dillsås!

GRATINERAD ANKÄGGSOMELETTE MED RÖKT LAMMBOG

I kassen:
* Ankägg 6st - Jämtland
* Rökt lammbog - Ekolamm från Hölje, rökt hos Jämtrök
* Gul lök - EKO
* Solovitlök - EKO
* Grönkål - EKO
* Ramslöksvinegrette - Lilla Saluhallen

Att ha hemma/handla:

* 2dl riven ost, gärna lagrad.

Sätt ugnen på 175 grader.

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills det blir lätt brynt.

  2. Plocka stjälken från grönkålen, strimla fint och blanda upp med ramslöksvinegretten.

  3. Kläck äggen i en skål och vispa ihop, tillsätt ½ dl vatten, 1tsk salt och lite svartpeppar.

Har du en panna som kan vara i ugnen? Om inte, häll över löken i en ugnsfast ugn, på med äggen och in i ugn.

  1. Sänk värmen på plattan (till 2:an på en spis som har 1-6) sprid ut den rökta lammbogen i stekpannan, häll därefter på äggen tills det blir ett jämnt lager.

  2. Sätt in omeletten i ugn låt stå i ca 15 minuter eller tills smeten “stannat”. Sprid då över osten och låt stå i ugn i 5 minuter eller tills osten smält.



——————————————————————————————————

RECEPT VECKA 20.

KLASSISK POTATIS- OCH KÖTTFÄRSGRATÄNG

I kassen:

* Nötfärs 500gr - På Fransyska från Jämtländskt Naturbeteskött
* Potatis 800gr - KRAV
* Gul lök  2 st- EKO
* Solovitlök 2st -EKO
* Timjan - EKO
* Krossade tomater - EKO


Att ha hemma/handla:
3dl grädde, 2dl riven ost, 1 buljongtärning, sallad.

Sätt ugnen på 200 grader.

  1. Skala och skiva löken. Stek tillsammans med köttfärs tills färsen fått färg. Salta och peppra.

  2. Tillsätt krossade tomater och en buljongtärning, sänk värmen och låt puttra i några minuter.

  3. Skala och skiva potatisen, plocka timjanbladen eller hacka grovt.

  4. Ta fram en ungsfast form. Lägg lager på lager av köttfärssås, timjan, potatis och grädde.

  5. In i ugn i 30 minuter, lägg sedan på osten och sätt in i ytterligare 15-20 minuter.

Servera med en fräsch grönsallad, gärna med en syrlig dressing såsom vinegrette.


PASTA MED RÖKT REGNBÅGE OCH BLADSPENAT

I kassen:
* Pasta - Saltå Kvarn KRAV
* Bladspenat - EKO
* Gul lök - EKO
* Solovitlök - EKO
* Citron - EKO
* Rökt regnbågsröra - Lilla Saluhallen
* Dillolja - Lilla Saluhallen

Att ha hemma/handla:
-

  1. Koka pasta enligt anvisning.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök.

  3. Fräs på låg temperatur i olja i ca 5 minuter.

  4. Tillsätt regnbågsröran och låt precis koka upp, häll då i bladspenaten och låt återigen koka upp. Slå av plattan och smaka av med salt och peppar.

  5. Häll av vattnet från pastan och rör ihop pastan med den varma såsen i en skål.


Ringla dillolja över vid servering!

POTATIS OCH PURJOLÖKSSOPPA

I kassen:
* Potatis 600gr - KRAV
* Purjolök - EKO
* Persilja - EKO

Att ha hemma/handla:

* 2.5 dl grädde, 2.5dl mjölk, grönsaksbuljongtärning, 2dl crème fraiché, 2 msk smör och bröd.

  1. Ansa och hacka purjolök grovt. Sjud i smör i en stor kastrull i ca 10 minuter på låg värme.

  2. Skala och bita potatis fint, tillsätt en buljongtärning, mjölk, grädde och vatten så att det täcker.

  3. Koka upp och låt sjuda i 20-25 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

  4. Hacka persiljan fint.


Servera med bröd, en klick crème fraiché och strö över persilja.

Smaklig måltid!


I kassen:

* Nötfärs 500gr - Jämtländskt Naturbeteskött
* Potatis 1400gr - KRAV
* Pasta - Saltå Kvarn KRAV
* Purjolök - EKO
* Persilja - EKO
* Timjan - EKO
* Krossade tomater - EKO
* Bladspenat - EKO
* Gul lök 3st - EKO
* Solovitlök 4st - EKO
* Citron - EKO
* Rökt regnbågsröra - Lilla Saluhallen
* Dillolja - Lilla Saluhallen


Att ha hemma/handla:

* 2.5 dl grädde, 2.5dl mjölk, grönsaksbuljongtärning, 2dl crème fraiché, 2 msk smör och bröd.

* 3dl grädde, 2dl riven ost, 1 buljongtärning, sallad.


____________________________________

VECKA 19

LÖVBIFF MED POMMES DUCHESSE OCH “BEARNAISESÅS”

I kassen:
* Lövbiff - På Fransyska från Jämtländskt Naturbeteskött
* Potatis 600gr - KRAV
* Gul lök  1 st- EKO
* Kallslagen “bearnaise” - Lilla Saluhallen
* Persilja - EKO


Att ha hemma/handla:
100gr smör, 3st äggulor

Sätt ugnen på 200 grader.

  1. Skala potatisen och fördela i jämnstora bitar. Koka i lättsaltat vatten i ca 20 minuter.

  2. Pressa potatisen eller använd en stomp för att finfördela. Ställ tillbaka kastrullen och tillsätt 50gr smör under omrörning, rör om tills allt smält.

  3. Tillsätt sedan 3 äggulor och rör ihop till en smet, smaka upp med salt, vit- och svartpeppar.

  4. Sätt ugnen på 225 grader.

  5. Låt smeten vila i 15-20 minuter tills den går att hantera temperaturmässigt. Spritsa ut på en bakplåtspappersbeklädd plåt, eller klicka ut med en sked. För att få duchessen extra fina, pensla med smält smör innan de skjutsas i ugnen.

  6. Grädda färdigt i 15-20 minuter.

  7. Sprid ut lövbiffen, salta ymnigt på båda sidor. Stek ca 30 sekunder per sida i en varm panna med rikligt med smör.

Servera med en härlig klick bea, toppa med lite bladpersilja och minns svunna tiders stora dåd!

KRÄMIG FISKSOPPA
I kassen:
* Grytbitar av torsk och uer 400gr- ASC
* Morötter 200gr - KRAV
* Fänkål - EKO
* Potatis 400gr - KRAV
* Gul lök - EKO
* Aioli - Lilla Saluhallen

Att ha hemma/handla:
* 2.5 dl grädde, 1msk  äppelcider/vitvins-vinäger, ett gott bröd.

  1. Skala och hacka fänkål, lök och morötter i en kastrull i lite olja. Rör runt under ca 5 minuter, hacket ska inte få färg.

  2. Slå i 1 msk äppelcider/vitvins-vinäger och 1dl vatten, låt koka tort.

  3. Skala och bita upp potatisen. Häll i kastrullen och tillsätt vatten tills det täcker. Låt koka i 25 minuter.

  4. Finhacka dillen.

  5. Tillsätt 2.5dl grädde och låt koka upp, smaka upp med salt och vitpeppar.

  6. Lägg i dill och de tärnade fiskbitarna. Låt koka i ca 5 minuter, rör om då och då.


Servera med en klick aioli, antingen på sidan till brödet eller direkt i soppan!



SHAKSHUKA - ÄGG I TOMATSÅS

I kassen:
* Ägg 6 st - EKO
* Krossade tomater - EKO
* Gul lök 2st - EKO
* Solovitlök 2st - EKO
* Chilifrukti - EKO
* Persilja - EKO


Att ha hemma/handla:
* 1 msk tomatpuré, kryddor (spiskummin, svartpeppar, mald koriander) en baguette, eller annat mjukt bröd.


  1. Hacka lök, vitlök och chili fint. Börja med att steka löken på låg temperatur i 10 minuter.

  2. Tillsätt sedan lök och chili och låt brynas i någon minut, höj till medelvärme

  3. Tillsätt 1 msk tomatpuré och rör om, låt fräsa 1 minut. Tillsätt sedan krossade tomater och kryddor. Salta.

  4. Låt sjuda i 5-10 minuter, det ska bara koka lätt. Rör om ofta, tomat har en tendens att bränna i botten.

  5. Gröp ut små hål i tomatsåsen, kläck ägget däri. På med lock och låt småputtra tills äggen “stannat”.

  6. Hacka persilja grovt och strö över stekpannan.


Servera på djupa fat med ett gott bröd att suga upp såsen med.



Smaklig måltid!



I kassen:

* Lövbiff - På Fransyska från Jämtländskt Naturbeteskött
* Grytbitar av torsk och uer 400gr- ASC
* Ägg 6 st - EKO
* Krossade tomater - EKO
* Gul lök 3st - EKO
* Solovitlök 2st - EKO
* Chilifrukt - EKO
* Persilja - EKO
* Fänkål - EKO
* Gul lök - EKO
* Potatis 1kgr - KRAV
* Morötter 200gr - KRAV
* Aioli - Lilla Saluhallen
* Kallslagen “bearnaise” - Lilla Saluhallen


Att ha hemma/handla:

* 1 msk tomatpuré, kryddor (spiskummin, svartpeppar, mald koriander) en baguette, eller annat mjukt bröd.

* 2.5 dl grädde, 1msk  äppelcider/vitvins-vinäger, ett gott bröd.

* 100gr smör, 3st äggulor



__________________________________________

RECEPT V.18

SALUHALLSBURGARE MED OVIKEN OST, ROSTAD POTATIS & BRÖD FRÅN JAZZKÖKET.

I kassen:

* Nötfärs 600gr - Naturbeteskött från Jämtland
* Champinjoner 100gr - EKO
* Gul lök  1 st- EKO
* Senapsmajonnäs  - Lilla Saluhallen
* Potatis 600 gr - EKO
* Svartbränna - Ovikens Ost
* Bröd från Jazzköket



Att ha hemma/handla:
Annat gott du gillar till din hamburgare, något picklat, lite sallad eller kanske lite bacon?

Sätt ugnen på 200 grader.

  1. Klappa ihop fyra stycket hamburgare. Lägg på en skärbräda och salta rikligt med flingsalt.

  2. Bita upp potatisen i önskad storlek, krydda med salt & peppar och ringla över lite olja, blanda runt på en ugnsplåt. Rör om då och då.

  3. Skala och skiva löken. Stek på medelvärme i lite olja, tillsätt 2 msk socker och stek tills löken blir brun. Tillsätt någon msk vatten då och då om löken vätskat ur sig helt.

  4. Efter ca 20 minuter är det dags att steka köttet. Stek burgarna tills de fått färg, lägg på en ugnsfast form och på med osten. Vid 65 grader är burgarna välstekta..

  5. Dela på bröden och värm, antingen i stekpannan eller i ugnen i någon minut.

Bygg ihop din hamburgare!


SMÖRSTEKT KUMMEL OCH MOROTSPURÉ

I kassen:
* Kummel 600gr - MSC
* Morötter 800gr - KRAV
* Broccoli  150gr - EKO


Att ha hemma/handla:
* Grädde 1.5dl, Smör 200gr.

  1. Bryn 100gr smör i en kastrull.

  2. Skala och bita upp morötterna. Koka mjuka i kastrull i ca 15-20 minuter.

  3. Koka upp lättsaltat vatten, blanchera broccolin däri. (koka broccolin i ungefär två minuter, lägg sedan i kallt vatten för att avbryta kokningen)

  4. Lägg kummeln på en skärbräda och salta köttsidan. Stek kummeln i en stekpanna på medelvärme med resterande mängd smör och gärna någon matsked rapsolja. Ös fisken kontinuerligt med fett tills den nått 42 grader. Ta då av pannan från spisen och låt fisken ligga kvar i pannan någon minut. Stek aldrig köttsidan.

  5. Häll av vattnet från de kokta morötterna och häll i grädde och det brynta smöret. Mixa slätt och smaka upp med salt och vitpeppar.


Servera kummeln ovanpå morotspurén, lägg den blancherade broccolin fint runtom. Smaklig måltid!



CHAMPINJONSOPPA MED SURDEGSKNÄCKE


I kassen:
* Gul lök 1 st - EKO
* Solovitlök 1 st - EKO
* Champinjoner 400gr - EKO
* Timjan - EKO
* Surdegsknäcke - Jazzköket

Att ha hemma/handla:

* Smör 2 msk, Grädde 5 dl, 1 buljongtärning (svamp eller grönsak), 2 dl crème fraiché.

  1. Rensa och och hacka upp svampen, skala och hacka vitlök och lök grovt. Bryn lätt i en kastrull med 2 msk smör, utan att de får färg.

  2. Tillsätt 3dl vatten, 5dl grädde och en buljongtärning. Låt koka upp.

  3. Mixa soppa slät, smaka av med salt och peppar.

  4. Plocka bladen från timjan.


Servera med surdegsknäcke, klicka i lite crème fraiché och strö över de plockade färska timjan-bladen över soppan.



Smaklig måltid!

I kassen:

* Gul lök 2 st - EKO
* Solovitlök 1 st - EKO
* Champinjoner 500gr - EKO
* Timjan - EKO
* Surdegsknäcke - Jazzköket
* Kummel 600gr - MSC
* Morötter 800gr - KRAV
* Broccoli  150gr - EKO
* Nötfärs 600gr - Naturbeteskött från Jämtland
* Senapsmajonnäs  - Lilla Saluhallen
* Potatis 600 gr - EKO
* Svartbränna - Ovikens Ost
* Burgarbröd från Jazzköket

Att ha hemma/handla:

* Smör 250gr
* Grädde 6.5 dl
* 1 buljongtärning (svamp eller grönsak)
* 2 dl crème fraiché.
* Annat gott du gillar till din hamburgare, något picklat, lite sallad eller kanske lite bacon?