Veckans recept v.13

Basvaror är bra att ha hemma! Så som smör, rapsolja, kryddor osv.
Alla recept är beräknade för fyra personer.
(Har du beställt för två personer, halvera recepten när du lagar)


KLASSISK KALOPS

I MIDDAGSKASSEN:
* 600 gram Grytbitar Nöt - Naturbeteskött från Jämtland
* Gul lök - EKO
* Vitlök - EKO
* Morötter - EKO
* Potatis - EKO
* Nötfond - Lilla Saluhallen

Handlingslista/skafferi:

Lagerblad, kryddpeppar, mjöl, svartvinbärsgelé eller inlagda rödbetor.

1. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Dela moroten i slantar, ca 1 cm breda.

2. Fräs grytbitarna och grönsakerna i några minuter under omrörning, tillsätt sedan 2msk vetemjöl och blanda väl.

3. Koka upp under omrörning, se till att det inte bränner i botten. Tillsätt sedan kryddor (salt, vitpeppar, kryddpeppar och lagerblad) och låt sjuda i ca 1 ½ timme.

4. Koka potatis.

Servera med en klick gelé, eller inlagda betor efter preferens.


FISKSOPPA MED TOMAT OCH TIMJAN
I MIDDAGSKASSEN:
* Sej 400gr - ASC
* Lax 200gr - ASC
* Palsternacka - EKO
* Morötter - EKO
* Krossade tomater - KRAV
* Gul lök - EKO
* Vitlök - EKO
* Aioli - Lilla Saluhallen

Handlingslista/skafferi:
Bröd, färsk timjan, fiskbuljong.

1. Skala, bita upp och fräs lök, rotsaker och motsvarande en halv kruka hackad timjan (eller ca 2 tsk torkad) i rapsolja.

2. Tillsätt krossade tomater, 2 fiskbuljongs-tärningar och vatten så att det täcker rotsakerna.

3. Salta, peppra och smaka av. Låt sjuda i 25-30 minuter tills morötterna är mjuka.

4. Tillsätt fisken och koka upp ordentligt, servera efter ca 5 minuter.

Servera servera med en klick aioli och ett bröd, toppa med en timjankvist.


CHAMPINJONPAJ MED VARM GRÖNKÅLSSALLAD
I MIDDAGSKASSEN:
* Champinjoner - EKO
* Gul lök - EKO
* Riven Storsjöost
* Grönkål - KRAV
* Ägg - Vejmon EKO


Handlingslista/skafferi:

3dl mjöl, 100gr smör, 3dl grädde, äppelcidervinäger.

1. Blanda ihop 3dl mjöl, 100gr smör och 1tsk salt i en bunke. Arbeta ut smöret i mjölet tills det inte är några klumpar kvar. Tillsätt då lite vatten, upp till en matsked och tryck ihop till en fast boll. Sätt in i kylskåp i 15 min.

2. Skala och hacka lök. Rensa bort eventuell smuts från svampen och bita ned i önskad storlek.

3. Fräs i panna tills mjukt, smaka av med salt och vitpeppar.

4. Tryck ut degen i en pajform, denna deg räcker till en standardform på 24cm.

5. Nagga degen med en gaffel och stoppa in i ugnen i 5 minuter.

6. Ta ut pajen, lägg lök och svamp i botten. Blanda 3 ägg, 3dl grädde och den rivna osten i en bunke. Tillsätt 1tsk salt och lite peppar.

7. Häll över i pajskalet och in i ugnen, placera lågt i ca 40 minuter eller tills att du kan rucka på pajen utan att den gungar.

8. Fräs grönkål i smör eller olja i några minuter. Ställ sedan av stekpannan och smaka upp med salt och vinäger.


Äts lika gott varmt på stört, eller kallt som lunch nästa dag.


Smaklig måltid!